Takvimin Ortaya Çıkışı ve Takvim Çeşitleri Nelerdir

by Kısaca Hakkında Bilgi Nedir on 15 Şubat 2014 Cumartesi

Takvimin ortaya çıkışı ve takvim çeşitleri hakkında bilgi kısaca, Takvimin ortaya çıkışı ve takvim çeşitleri,

Takvimin ortaya çıkışı:
Takvim tanım olaraktan zamanı ay gün yıl olarak ayıran düzen çizelgesidir.
İlk takvim babil kavimlerinde görülmüştür. Ay yılı esas alınan bu takvimde bir ay 29,5 günden oluşmaktaydı.
Bugünki güneş yılı esasına dayalı ilk takvim ise mısırlılar tarafından bulunmuştur. Mısırda bulunan Nil nehrinin ne zaman kabarıp taştığını ne zaman eski yatağına döndüğünü hesaplama amacıyla ortaya çıkardıkları takvim bugünki takvimin asıl atası kabul edilebilinir.
Mısırdan sonra mayalar kendi takvimlerini yaptılar. Yalnız maya takvimi sistemi cidden gariptir. Yılları tam olarak sıralanmamış olan maya takvimi geçmiş ve gelecek günlerin hesaplamalarıda işin içine katılarak ortaya çıkarılmıştır. Geçtiğimiz yıllarda 21 Mart 2012 de maya takvimide son bulmuştur. Hatta o günler yaklaşırken mayalıların dünyanın sonunu hesapladıklarını 21 Mart 2012 de dünyanın son bulacağını savunanlarda olmuştu.
Bugün kullanılan takvimin örneklerinden biri ise 8. yüzyılda Jül Sezar tarafından Jülyen takvimi olarak tarihte yerini almıştır.
Türklerde bu alanda çalışmalar yapmıştır İlk olarak 12 Hayvanlı türk takvimi ardından Celaleddin Melikşah'ın kendi adına yaptırdığı Celali Takvim adı verilen Güneş yılı esası takvimine dayalı takvimimiz bulunmaktadır.
Celali takviminde yılın ilk günü yani yılbaşı baharın ilk gününe denk gelmişti.

Jülyen takviminin yılbaşı ise mart ayındaydı ve bu takvime Rumi takvimde denilmiştir.
Ardından Şuan kullanmış olduğumuz takvim meydana geldi Hz. İsa'nın doğumu 0 kabul edilerek hesaplanan takvim güneş yılı esasına dayanmaktadır. Bir yıl 365 gün 6 Saatten oluşmaktadır.

Blog, Updated at: 22:08

0 yorum:

Yorum Gönder