Masonluğuyla bilinen osmanlı padişahı kimdir ?

by Kısaca Hakkında Bilgi Nedir on 7 Nisan 2014 Pazartesi

Mason olan osmanlı padişahı kimdir?

Sultan Abdülaziz 1867 yılında yeğenleri şehzade Murad ve Adülhamid ile beraberce kendi oğlu Yusuf İzzeddin le beraber avrupa seyahatine çıkmıştır. Paris, Londra, Viyana da bulunan gezici Osmanlı hanedan üyeleri dönemin kralları ve kraliçeleri ile tanışırlar. Sultan Abdülaziz her ne kadar zemzemini yanından ayırmamış olsada "Veliahd-ı Saltanat" Mehmed Murad Efendi pekte iyi olmayan ilişkilerde bulunmuştur.

Veliahd-ı Saltanat Mehmed Murat , güzel fransızcası ile görüştüğü herkesi rahatlıkla etkileyebilmekteydi., Gezi sırasında 27 yaşında olan şehzade , er yada geç Osmanlı Devletinin başına geçecekti. Onun üzerinde oyunlar oynamak gayette mümkündü. Ardından tüm planlar V. Murad üstüne yapıldı.

Mason olarak tanınan Prof. Enver Ziya Karal , V. Murad'ın bu gezide Galler Prensi'nin önerisiyle Masonluğu kabul etmeye karar verdiğini ve ingilizlerin ondan faydalanmak istediklerini açıkça söylemiştir (Osmanlı Tarihi , cilt 8 s. 500)


Ve ardından Kadıköy'de yapılan "tekris" töreni ile o günün Veliahd-ı Saltanat'ı geleceğin V.Murad'ı Masonluğu ilk adımı atmıştır.
Osmanlı padişahları arasında masonluğu ile tanınan V. Murad'tır

Blog, Updated at: 11:12

0 yorum:

Yorum Gönder